CardioGest
GESTIÓ INTEGRAL DE SERVEIS DE CARDIOPROTECCIÓ
+34.972.406.813 | +34.686.196.366

On hi ha aglomeracions hi hauria d’haver desfibril·ladors

La desafortunat mort de Manuel Candocia no és un cas aïllat . Cada any es registren a Espanya unes 24.500 parades cardíaques extrahospitalàries , una xifra que dóna idea de la importància de comptar amb els mitjans adequats per evitar que derivin en morts. Des de fa uns anys s’ha estès la presència de desfibril·ladors en instal·lacions en què es concentren grans aglomeracions de públic, com aeroports, centres comercials o dependències esportives. En el camp de futbol d’As Somozas, en què diumenge va morir Manuel Candocia , no n’hi havia. Segons va comentar el president de la Federació Gallega de Futbol, el club el va rebutjar perquè el mateix Candocia creia que, sense saber usar-lo, podia fer més mal que bé són realment efectius aquests dispositius?

Pel doctor Javier García Seara, electrofisióleg cardíac, la resposta a aquesta qüestió és clara: « En llocs on hi hagi aglomeracions hi hauria d’haver desfibril·ladors » .Són, per tant , útils. Però, els pot fer servir qualsevol? La resposta, en aquest cas, és no. Javier García explica que els desfibril·ladors que s’utilitzen en instal·lacions extrahospitalàries són semiautomàtics, de manera que « tenen la intel·ligència de detectar les arítmies ». La persona encarregada d’utilitzar no té, doncs ,de ser cardiòleg ni tenir coneixements mèdics, però sí ha d’estar entrenada i saber « com posar les pales i administrar la teràpia ». L’habitual, sosté García Seara, és que s’entreni a alguna persona perquè pugui utilitzar el desfibril·lador en cas necessari. Però el desitjable, al seu parer, seria que aquest tipus d’entrenament formés part dels coneixements de primers auxilis i que aquests arribessin a un percentatge més ampli de la població.

Per a aquest professional de la cardiologia, la clau per evitar incidents d’aquest tipus és la prevenció. Hi ha proves, diu, amb les que pot detectar el risc de mort sobtada. Es dóna la circumstància, a més, que «la major part de les persones que moren sobtadament no patien una malaltia cardiovascular coneguda. Moltes vegades és la primera manifestació ».

Font: La Voz de Galicia