CardioGest
GESTIÓ INTEGRAL DE SERVEIS DE CARDIOPROTECCIÓ
+34.972.406.813 | +34.686.196.366

Una Gasolinera que salva vides

L’estació de servei de Resa, a la província d’Orense, és la primera de Galícia amb zona cardioprotegida. Si un client sofreix un infart, els seus empleats podran reanimar-ho durant el temps que triguin a arribar els sanitaris.

Pacientment, espera l’arribada de l’autobús urbà. De sobte, comença a sentir-se indisposat. Una forta pressió en el pit li obliga a respirar amb dificultat, sent palpitacions i li envaeix l’ansietat. Està començant a sofrir els primers símptomes que alerten d’un possible infart. Es tracta d’una recreació fictícia. Una escena que, de ser real i de produir-se en el marge de la carretera OU-402 al seu pas pel municipi orensano de Reza, tindria una solució immediata.

L’estació de servei de Reza posseeix des de la setmana passada un desfibril·lador per a ús dels seus clients i dels veïns de la comarca, un equip que permet convertir-la en la primera gasolinera gallega «cardioprotegida» —com li agrada denominar-la al seu propietari, Jesús Vázquez— i la segona d’Espanya d’aquestes característiques. És en el municipi madrileny de Algete on se situa l’altra gasolinera amb zona *cardioprotegida. Algete Fuel està preparada des del passat mes d’octubre per actuar eficientment en cas que s’algú sofreixi una aturada cardíaca realitzant les maniobres de reanimació cardiopulmonar necessàries.

A imatge i semblança seva, en Resa van instal·lar un desfibril·lador i un equip d’oxigen teràpia mantenir amb vida a la persona que estigui sofrint un atac al cor mentre no arriba l’ambulància que la traslladi a un centre hospitalari. Són segons vitals, ja que, segons apunten experts, cada minut que passa, disminueixen les possibilitats de sobreviure a un infart en un 10 per cent. Per això, Jesús Vázquez considera imprescindible el sistema que acaba d’instal·lar en la seva gasolinera.

«Aquest equip deuria estar present en recintes esportius i locals públics»

La iniciativa va sorgir a proposició del responsable d’Equipaments Sanitaris Castro, amic dels empleats de l’estació de servei, que els va recomanar la instal·lació d’aquest equip. «Ens va convèncer la idea de donar un servei més als clients i als veïns del lloc», explica Vázquez. Afortunadament, mai van haver d’actuar auxiliar a cap client, i «esperen no haver de fer-ho mai, però en cas de ser necessari, estan preparats». Des de la setmana passada que van implantar el dispositiu, reben més visites que mai. Veïns i curiosos s’apropen a la gasolinera per preguntar en què consisteix «aquest aparell», —relata l’amo del sortidor—.

Per poder oferir aquest servei, els sis empleats de la gasolinera i ell, van haver de realitzar un curs de formació de primers auxilis. Unes senzilles classes en les quals van aprendre a utilitzar l’equip, dissenyat per ser manipulat per personal no sanitari. «És molt fàcil d’usar, i el marge d’error és mínim. El propi sistema va indicant els passos a seguir», assegura l’empresari. I és que abans de realitzar una descàrrega, el desfibril·lador farà un electrocardiograma per revisar si el pacient necessita la descàrrega o no. Si en aquesta inspecció detecta que no és necessària, l’acció quedarà paralitzada. «És pràcticament impossible equivocar-se».

Principal causa de mort

Aquesta gasolinera aspira a ser «un exemple per a unes altres», atès que, a ulls del seu amo, «aquest equip deuria estar present en recintes esportius i establiments públics». Al fil, el gerent de l’empresa que va instal·lar el dispositiu en la gasolinera, Jesús Castro, recorda «els infarts són la primera causa de mort en tota Espanya». I és que cada any moren per aquesta causa unes 60.000 persones.

Font: ABC